dimecres, 31 de desembre del 2008

Les TIC i la discapacitat

"Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials"


Siafu : l'ordinador per a cecs

Aquest ordinador podria reproduir textos en braille i fins i tot imatges en relleu perquè els no vidents puguin usar un ordinador amb comoditat.

Seria un ordinador que en lloc de tenir un monitor, tindria una espècie de tableta capaç de reproduir text i fins a imatges en relleu. El Siafu inclouria també una zona on es podria "llegir" el que s'acaba d'escriure. Un altre mètode seria utilitzar el micròfon incorporat. Aquest, en conjunt amb un programa de reconeixement de veu, que també estaria inclòs en el Siafu, serviria per a poder interactuar amb l'ordinador usant solament la veu.

Aquest ordinador seria capaç de mostrar llocs sencers, transmetent imatges i traduint al braille tot el que està escrit en el mateix.

Per què seria innovador Sianfu?

El Siafu es diferencia d'altres ordinadors per:

  • La capacitat de funcionar amb relleus el fan diferent d'altres solucions.
  • Amb un programari dedicat, l'ordinador podria generar relleus de gairebé qualsevol cosa .
  • L'ordinador tindria un àrea dedicada per a poder escriure en ell. La seva aplicació en el camp educatiu.

L'aplicació de Sianfu en el món educatiu

Sens dubte el Siafu seria una solució interessant per els nens no vidents o amb necessitats educatives especials.

Aquells nens que per les seves dificultats de visió no poguessin fer activitats que comportessin escriure, llegir, dibuixar...veurien superades aquestes limitacions si tinguessin el seu propi ordinador Siafu, una eina amb la qual els nens podrien interactuar i que el convertiria en el complement perfecte en el seu procés d'aprenentatge.

Siafu complementaria la funció del mestre i seria el mitjà a través del qual el mestre podria posar en pràctica, així com, evaluar els coneixements de l'alumne.

Aquesta necessitat d'utilitzar l'ordinador com a eina de feina definiria una de les metàfores que hem estudiat, la de l'ordinador com a eina, una eina que permetrà al nen completar els coneixements transmesos pel mestre amb exercicis d'escriure, dibuixar, classificar.. I al mateix temps, l'ordinador li servirà com una eina que li permetrà gestionar i organitzar la informació, així com, com a mitjà de cerca de coneixements a través d'internet.

Ara bé, crec que l'ordinador no hauria de substituir mai al mestre ja que aquest ha de ser la referència pel nen. El mestre es qui ha de guiar l'alumne en el seu procés d'aprenentatge, la figura encarregada de la transmisió de coneixements i l'ordinador el mitjà necessari per tal de posar-los en pràctica.


dimarts, 30 de desembre del 2008

L'XTEC, una bona eina


Segurament, molts de vosaltres no coneixieu el portal XTEC abans que el meu grup i jo l'expliquéssim a classe de NTAE.

Personalment, hem va sorprendre la gran quantitat d'informació relacionada amb el món de l'educació que hi podem trobar i a la gent a la qui va adreçada aquest portal que són tant a mestres com a alumnes com, fins i tot, mares i pares.

Per mi, l'experiència de fer el treball sobre l'XTEC i explicar als meus companys el que hi poden trobar en cadascuna de les parts que té aquest portal m'ha servit per conèixer un nou recurs, una nova eina educativa a la qual puc i podré recórrer sempre que ho necessiti.

També, vam crear un vídeo que permet conèixer l'opinió i la utilitat que li donen a aquest portal dos professors de Magisteri de la Universitat , en Jorge Corderch (professor de NTAE) i l'Antoni Miralpeix (professor de música) , al mateix temps que transmet un conjunt de valors amb els quals hem pensat que l'XTEC se sent identificat.




De totes maneres, us invito a conèixer tots els recursos que ofereix la pàgina de l'XTEC d'una forma ràpida i esquemàtica a través del bloc que vam crear el meu grup i jo per poder fer l'exposició a classe (feu clik aquí).

També us animo a què doneu la vostra opinió o féssiu algun comentari i/o aportació del que us ha semblat el portal XTEC , el nostre vídeo..i de la utilitat que penseu que pot tenir aquest recurs per nosaltres com a mestres.


dissabte, 29 de novembre del 2008

Els serveis de Google

Són molts els serveis que ofereix el Google!

A les classes de NTAE hem treballat amb algunes de les aplicacions que ofereix aquest servidor, com poden ser el google reader, el google notebook, el google docs.. a més, jo també en conec d'altres que utilitzo força.

I pensant en quina entrada posar en el bloc m'ha semblat interessant afegir-ne una relacionada amb els serveis més útils que ofereix aquest servidor.

La meva sorpresa ha sigut quan he vist la llarga llista que hi havia!

A continuació, us mostro els que m'han semblat més importants i que potser molts d'ells ni coneixieu:
  • Blogger és un servei molt popular i gratuït de creació i publicació de blocs.
  • Froogle es un buscador de productes.Utilitzat per buscar el preu més barat d'un producte i la comparativa d'aquests en diferents botigues en línia.
  • GMail és el servei de correu electrònic de google, actualment proporciona més 2GB de capacitat d'emmagatzematge.
  • Google Answers respon a les teves preguntes.
  • Google Blog Search motor de cerca orientat a la cerca de blocs / bitàcoles excloent la resta de pàgines web.
  • Google Bookmarks és un servei que permet als usuaris desar marcadors o favorits amb el títol i les etiquetes desitjades.És necessària una compte de Gmail per accedir.
  • Google Docs & Spreadsheets: Lloc des del que podràs utilitzar el processador de textos (doc) i el full de càlcul (Spreadsheets) de Google, crear i gestionar documents col · laboratius i tenir tot organitzat
  • Google Earth permet visualitzar imatges de satèl · lit de qualsevol racó del món.
  • Google Image Search és el cercador d'imatges de Google.
  • Google Local Mostra informació local basant-se en dades procedents de Google Maps.
  • Google Maps és un servei de mapeig el qual integra rutes de conducció i localització amb mapes de ciutats.
  • Google Mobile permet l'accés al cercador Google a través d'un mòbil WAP.
  • Google Música busqueu informació sobre grups de música, botigues de música en línia i a més combina resultats de Froogle, Google Images i potser de més serveis.
  • Google Notebook: Permet prendre i arxivar notes al vol mentre es navega i si es vol ofereix la possibilitat de compartir les notes amb els altres. També inclou un cercador de notes públiques (d'altres usuaris).
  • Google Reader és el servei de google que permet subscriure's a fonts de notícies en formats RSS (entre altres).
  • Google Video ofereix un arxiu de vídeos de lliure ús.
  • Google Web Search motor de cerca de Google.
  • YouTube: Servei mundialment famós per visualitzar i compartir vídeos.

Apa! doncs aquí teniu només una selecció dels serveis més interessants que he trobat.

dijous, 27 de novembre del 2008

El llenguatge cinematogràfic

Creem el guió d'un anunci!




I si feu clik aquí podreu veure les característiques principals de l'anunci.


Personalment, crec que ha sigut una sessió interessant i diferent.

Hem après vocabulari relacionat amb el món cinematogràfic (informació que em extret del bloc de Xavier Ripoll) i ha com posar-lo en pràctica amb l'elaboració d'un guió a partir d'un anunci que em cercat al youtube.


Vocabulari principal

L'espai fílmic
El temps
El moviment
El ritme
L'escala
El so

dilluns, 10 de novembre del 2008

Fine Artist


Jo i el Fine Artist!

El passat 10 de novembre vam estar treballant amb el Fine Artist, un altre programa educatiu que s'utilitza com a editor d'imatge i de text.
Serveix per a crear dibuixos, pintar,..és semblant al Paint però per a nens.

Metodologia
Pot ser utilitzat per 2 tipus de mestres :
a) els que imparteixen un aprenentatge molt guiat (conductista)
b) els que deixen que els nens innovin i siguin més creatius (exploradors)

Cada sistema d'aprenentage té les seves avantatges i els seus inconvenients.

Com més guiat sigui l'aprenentatge del nen o nena més fàcil serà assegurar que l'alumne/a arribi a conèixer totes i cadascuna de les aplicacions que ofereix el programa.

No obstant, com més llibertat se li dóni per explorar per si mateix, millor assimilarà el que aprèn encara que necessiti més temps i no arribi a treballar totes les opcions.

dissabte, 1 de novembre del 2008

CMaps

L'ordinador com a eina educativa




L'ús de l'ordinador com una eina de treball és habitual en la nostra vida diària. A l'escola també es dóna (o s'hauria de donar) aquest fet. A més, les situacions d'aprenentatge, les activitats que es proposen als infants, haurien de ser autèntiques, haurien d'estar relacionades amb la seva experiència i les seves preocupacions.

Els infants haurien de treballar des de ben petits amb eines que els hi permetin gestionar i organitzar la informació i emprar eines de suport a la comunicació.


Si voleu veure l'esquema amb el link on trobar la informació feu clik aquí.


Noves possibilitats expressives

L'ordinador proporciona una experiència mediada del món físic, es situa entre nosaltres i la realitat, ens dóna una visió indirecta del que passa però alhora ens proporciona eines molt potents.

Aquestes eines no substitueixen l'experiència directa però en són un complement.Pintar en pantalla, per exemple, no substitueix l'ús del pinzell i el llapis però els editors gràfics poden, a més d'oferir noves possibilitats expressives, fomentar una actitud de revisió i correcció actives.

Gràcies a les possibilitats d'aquestes aplicacions podem: esborrar, desfer, canviar les propietats dels objectes...

L'ordinador actua com un amplificador de l'experiència d'escriure, dibuixar, classificar. Permet fer aquestes tasques de forma estimulant i eficaç.L'ordinador, quan el sabem emprar correctament, ens allibera de les tasques més rutinàries i per tant, deixa la porta oberta per tal que ens centrem en els aspectes més reflexius, constructius i creatius. Cal vetllar perquè això sigui així.


dijous, 30 d’octubre del 2008

Exercici carpetes web

ÚS D'UNA CARPETA WEB I GENERACIÓ DE L'ADREÇA

A la sessió d'avui dia 30 d'octubre hem après a crear una carpeta web.
Existeixen diferents tipus de carpetes:

1- locals

2- compartides (de xarxa): les creem al servidor ( però no podem accedir-hi des de casa)

3- WEB: altres persones poden accedir-hi a través d'una adreça web.

Ens hem centrat amb les CARPETES WEB. Hem penjat 3 tipus d'elements: una imatge, un mapa conceptual i una activitat del JClic.


1-INTRODUCCIÓ D'UNA IMATGE


Passos:

  1. Crear una nova carpeta ( al Blink).En el meu cas LauraJG.
  2. Entrem a la nostra carpeta i busquem una imatge i la "pujem".
  3. En el cas de què el nom de la imatge contingui accents, guions..el canviarem.
  4. Construirem l'adreça: que serà la suma de l'adreça comuna a tots ( que apareix a l'apartat web ) + el nom de la nostra carpeta + el nom del document.
    Després, hem entrat al nostre blog i ho hem adjuntat en un missatge nou com una imatge.

En el meu cas, és :

http://fpcee.blanquerna.url.edu/2_exercicis1A0809/LauraJG/jupiter.jpg.


2-INTRODUCCIÓ D'UN MAPA CONCEPTUAL

Passos:

  1. Obrim el programa CMap Tools i creem un mapa conceptual.
  2. Ens posem a sobre el concepte que vulguem crear l'enllaç i amb el botó dret seleccionem add as a web address. I buscarem l'adreça en una altra finestra i l'enganxarem on posa dirección de web.
  3. Després, farem Archivo/exportar/Cmap com a pàg.web
  4. Anirem al Blink/webs i pujarem els 3 documents ( Cmap tools Trademark + firefox document+imatge jpeg).
  5. Aleshores, per comprovar que s'ha adjuntat el mapa a la web anirem al Blink /Webs i clikarem a l'areça general comuna a tots.Per tal de construir l'adreça, li afegirem el nom de la carpeta de cadascú + el nom de l'arxiu (ens haurem de fixar que tingui l'extensió html).

En el meu cas és:

http://fpcee.blanquerna.url.edu/2_exercicis1A0809/LauraJG/NTAE.html

Si vols veure la direcció de l'assignatura clika aquí.



3-INTRODUCCIÓ D'UNA ACTIVITAT DEL JCLIC

Passos:

  1. Entrem al JClic i creem un nou projecte.
  2. Fem fitxer /DesaEines /crear una pàg.web i desem l'activitat amb el nom de mapa.
  3. Anem al blink/Webs i pujem els dos arxius que hi trobarem (mapa html i mapa Jclik)
  4. I construïrem la direcció fent el mateix que en els dos cassos anteriors.
Si voleu veure l'activitat feu clik aquí

diumenge, 12 d’octubre del 2008

Què hi podeu trobar al meu blog?

  • Exercicis de tipus pràctic realitzats a l'aula
  • Resums, comentaris o ampliació dels continguts del temari
  • Resenyes i comentaris sobre espais i recursos web
  • Presentació de notícies d'actualitat referides a les TIC
  • Reflexions sobre el propi procés d'aprenentatge

divendres, 10 d’octubre del 2008

Google/Translate


El passat dia 8 d'Octubre ens van ensenyar com funcionava el Servei de Traducció de Google el qual et permet traduir paraules, textos i fins i tot pàgines web a infinitat d'idiomes.
Amb una novetat, i és que és només des del del 27 de setembre que el traductor incorpora la llengua catalana entre les llengües disponibles, que són un total de 32 (i variants d'aquestes).

El Google Translate ofereix, com sol passar amb la majoria de traductors "en línia", traduccions de textos que l'usuari pot teclejar -o copiar- en un breu formulari, o també traduccions en temps real de qualsevol plana web.


També ofereix així mateix una característica única, i és que permet la traducció bidireccional "a" i "de" totes les llengües, amb qualsevol combinació.Això vol dir que des d'avui podem obtenir una traducció al català de qualsevol pàgina en els següents idiomes: Àrab, francès, alemany, espanyol, anglès, portuguès, italià, xinès (simplificat i tradicional), holandès, grec, coreà, japonès, rus, hindi, búlgar, croat, txec, danès, finès, noruec, polonès, romanès, suec, filipí, hebreu, indonesi, lituà, serbo-croat (alfabet llatí i ciríl·lic), eslovac, eslovè, ucraïnès i vietnamita (*).

A més, hi podem també traduir qualsevol plana web en català a aquestes llengües. A l'apartat d'Eines del Google Translate se'ns ofereix així mateix afegir un petit giny a qualsevol plana web que automàticament la traduirà a qualsevol dels idiomes disponibles al traductor.

Per tant, et dones compte que les NTIC tornen a estar present i que ens donent un cop de mà una vegada més, fins a tal punt que ja no són necessàris els diccionaris, o buscar la biografia de Salvador Dalí a l'Enciclopèdia.Sinó que, avui dia, tenint un ordinador amb internet, fent un "click" target=blank" ho tens tot traduït.

Aquest fet, ha sigut tot una revolució en el camp de l'ensenyament i a la vegada ,per què no dir-ho, ha facilitat la feina a l'estudiant.Per una banda, aquesta eina és molt útil per a perfeccionar altres llengües amb la traducció de cançons, per exemple, com el fet de poder buscar tot tipus d'informació que necessitis, sol·lucionar qualsevol dubte que se't pugui plantejar..tot amb qüestions de segons.

Les NTIC, una realitat a l'aula

La incorporació de les Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (NTIC) en el marc escolar ja és una realitat propera i quotidiana, deixant de ser excepcional.

En el marc dels estudis de magisteri, les NTIC les entenem com una eina útil que facilita, motiva i potencia els processos d’ensenyament-aprenentatge. Així, tenim alguns exemples de pàgines web on el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha creat amb l'objectiu de difondre i donar suport a l'ús de recursos educatius online.Alguns exemples els trobem a través de la pàgina
xtec.es ( edu3 , zonaClic o edu365).

A més, m'he donat compte que ,cercant el col·legi on començar les meves pràctiques de Primària, cada vegada són més les escoles que incorporen a la seva pàgina web un apartat on figuren els Treballs TIC realitzats a l'aula (com pot ser el CEIP Llibertat )o que se'ls hi demani que facin els deures amb l'ordinador com passa a l'escola Tecnos .

A més fa un parell de dies que també vaig rebre un @mail que parlava de la importància de les TIC en l'educació i les grans avantatges que oferien dins l'aula (si li voleu donar un cop d'ull feu clik aquí).

I d'aquí ve la importància d'aquesta assignatura que el que pretén és consolidar i ampliar els coneixements instrumentals, fomentar la reflexió al voltant de l’aplicació educativa de les NTIC a l’aula i motivar l’alumnat per a la constant acció-reflexió sobre els aspectes metodològics de l’educació amb el suport de les NTIC.


Des del meu punt de vista és una assignatura molt interessant ja que quan parlem de les NTIC incloem: els ordinadors,internet,multimèdia....aparells que utilitzem diàriament i els quals hem d'aprofitar per introduir-los a les escoles com a eines quotidianes , per facilitar i potenciar, d'aquesta manera, l'aprenantage dels alumnes a l'escola.

Què és un blog?

Concepte

Un weblog (també anomenat blog, bloc o bitàcola) és un espai persoal d’escriptura a Internet. Es pot definir com un diari online, un site que una persona utilitza per a escriure periòdicament, en el qual tota l’escriptura i l’estil s’utilitza via web. Un weblog està dissenyat per a que, com a un diari, cada article (post) tingui data de publicació, de tal forma que la persona que escriu (weblogger) i les que llegeixen poden seguir un camí de tot el que s’ha publicat i editat.

De quins temes es pot parlar?

El que caracteritza els weblogs no són els temes que tracten, sinó la manera en que es publica la informació.

Existeixen diferents tipus de blogs, en funció del tema que es tracti:

Un tipus de blog és el de l'adolescent on explica els detalls de la seva vida. Abans els diaris s’amagaven sota el llit, ara es publiquen a internet.

Un altre tipus de weblog amb molta més incidència és el de l’expert sobre un tema. Hi ha moltes persones que utilitzen els seus weblogs per transmetre els seus coneixements d’expert. Així, a part de beneficiar a tota la comunitat, també aprofiten per guanyar notorietat tot incidint en la seva activitat professional.

Els weblogs polítics també són molt populars. Des de candidats a campanyes electorals fins a gent que aprofita el bloc per a explicar el sentit del seu vot. És habitual veure debats molt vius entre diferents weblogs o grups de weblogs, tot facilitat la participació dels ciutadans en el debat democràtic públic.

El weblogs professionals no són menys importants. Hi ha grups de professionals que es coordinen o expliquen els seus projectes a través de les bitàcoles. Això sol ser molt habitual en projectes de programari lliure.


Quina utilitat tenen en el món de l'educació?

Els blocs han esdevingut un excel·lent recurs pedagògic, ja que suposen un sistema fàcil i sense cost per a la publicació periòdica a Internet. Una part significativa del professorat ja s’ha vist atreta pel format i ha aprofitat la publicació de blocs per al desenvolupament de la tasca didàctica i la comunicació d’idees. D’aquesta manera, s’ha donat lloc a un nou gènere que ja es coneix com a edubloc .

L'alumne/a pot utilitzar els blocs per:

  1. Crear els seus textos propis i llegeixi els d’altres.
  2. Elaborar el pensament seqüencialment, cosa que li atorga un alt grau de control sobre el discurs.
  3. Utilitzar el llenguatge hipertextual per a compondre la publicació en línia i organitzar en categories cada nova aportació dins del discurs del seu bloc.
  4. Integrar documents amb orientacions didàctiques al bloc mitjançant enllaços.
  5. Veure potenciat el debat, la reflexió, la col·laboració permanent al voltant d’un tema.
  6. Socialitzar la seva feina i la informació.
  7. Fer treballs de recerca en equip i en línia amb l’ajuda dels companys i companyes i el/la professor/a.

Els blocs poden ser l’instrument ideal per a l’elaboració de crèdits de síntesi o treballs de recerca de batxillerat perquè permeten veure la progressió de la feina, anar exposant i resolent els dubtes que es generen, reconduint el plantejament de la tasca encomanada, en definitiva, seguir i analitzar el procés de construcció del coneixement.

A més, un/a professor/a pot estar al dia, des de la seva bústia de correu electrònic p.e., de la progressió de la feina exposada a cadascun dels blocs del seu alumnat.


De totes maneres, la millor manera de conèixer els blocs, gaudir-los i nutrir-te d’aquesta revol·lució dins la web és precissament fer dels blocs les teves fonts d’informació, divulgació i entreteniment vistiant-los i comentant-los. Viu els blocs!



dijous, 9 d’octubre del 2008

Avaluació final a 6è de Primària?

En el blog de l'Anna Perez (Bitàcola del Mestre TIC) m'ha semblat interessant com a tema de debat, el fet de preguntar-se si és realment útil què els alumnes de 6è de Primària facin un exàmen d'avaluació final .

Personalment, ha sigut un tema que m'ha cridat l'atenció ja que l'he trobat com un exemple d'un dels capítols del llibre Va de mestres, el qual es titula: "Sobre la Síndrome del Professor Cremat". I tot seguit us transcric uns petits fragments que reflexen el que penso, i a la vegada per a què ho reflexioneu vosaltres també:

"(...)Està molt bé disposar d'uns propòsits a curt termini que recollin de manera explícita les metes que han d'assolir els alumnes. Això no només està molt bé, sinó que és el que realment enlluerna a les administracions.Per aquest motiu els equips docents sovint es troben omplint precioses graelles en les quals quadre rere quadre es precisa què cal fer, com, quan i amb quins recursos ."

"(...)Les administracions, les mateixes famílies i molts mestres necessiten parlar de mínims, de nivells, de tants per cent i d'estadístiques que indiquin quants alumnes queden per sobre i quants per sota."

"(...) El veritable acte educatiu no pot indicar mai quina és la meta que ha d'assolir l'altre."

"(..)Quan es confon l'educació amb l'establiment de mínims allò que es fa en realitat es posar fites concretes a l'esperança i, en conseqüència, obrir el camí cap a la desesperança."" (..)Per això, el millor antídot és defugir de les retòriques i seure al voltant d'una taula amb altres mestres i gosar parlar d'alguna cosa que es troba molt més enllà de tots els exercicis de comprensió lectora, la necessitat de coordinar el cos i de la importància de relacionar les matemàtiques amb la vida."

Personalment, crec que es raonable que s'exigeixin uns coneixements mínims a assolir, però des del meu punt de vista, i partint de la base que estem en una societat cada vegada més plural i diversa, penso que és una edat massa temprana per fer-ho i valorar-ho.Ja que aquest fet pot provocar que nens procedents d'altres nacionalitats i amb dificultats d'integració se sentin apartats i puguin perdre, així, la motivació per continuar estudiant.

De totes maneres,si voleu informació més detallada sobre el tema podeu fer clik aquí.

No sé si compartiu la mateixa opinió o discrepeu d'ella, però m'agradaria que compartíssim el que penseu.Gràcies!